Dendritik hücrelerin interferon-gama ile uyarılması, bunların in vitro ve canlı sıçanlarda nöronal miyelinleşmeyi destekleyen ekzosomlar salmasına neden oldu ve bu durum ileri multipl skleroz için potansiyel bir tedavi sunuyor, bir araştırmacı burada söyledi.
Chicago Üniversitesi'nden Dr. Richard Kraig, anahtar deneyde, sıçanlara intranazal olarak uygulanan ekzosomların, sinir dokusundaki miyelin içeriğinin bir ölçüsü olan floromiyelin boyama yoğunluğunu, plasebo burun spreyi ile tedavi edilen hayvanlara kıyasla 3 gün sonra yaklaşık 50 kat ( P < 0,001) artırdığını söyledi .
Nörobilim Derneği'nin yıllık toplantısında resmi sunum öncesinde düzenlenen basın toplantısında, ekzosom tedavisiyle miyelin oluşumunun diğer ölçümlerinin de arttığını söyledi.
Ancak, MS için ekzosom bazlı bir tedavinin klinik olarak test edilebilmesi için çok daha fazla hayvan araştırmasının yapılması gerektiğini söyledi Kraig. Yaklaşımın 2018'de bir faz I denemesi için hazır olabileceğini tahmin etti.
Birincil ve ikincil ilerleyici MS'te etkili tedavilerin hasarlı nöronların remiyelinizasyonunu gerektirdiği yaygın olarak düşünülmektedir; böyle tedaviler şu anda mevcut değildir ve MS'te karşılanmamış başlıca sorundur.
Oligodendrositler adı verilen bir beyin hücresi türü, nöronlardaki kaybolan miyelinleri yenileme yeteneğine sahiptir ; ancak yaşlanmayla birlikte aktiviteleri azalır ve herhangi bir yapay güçlendirme yapılmadığı takdirde ilerleyici MS'in etkilerine karşı etkili olmazlar.
Kraig ve meslektaşları oligodendrosit aktivitesini artırmanın bir yolu olarak ekzosomlara odaklandılar. Bunlar, birçok farklı hücre tipinden salınan protein, haberci RNA ve mikroRNA türlerinin bir kokteylini içeren küçük veziküllerdir .
Kraig, ekzosomların antijenik ve toksik olmadığını, bu nedenle terapötik molekülleri iletmek için güvenli bir araç olduklarını söyledi. Ayrıca kan-beyin bariyerini kolayca geçerek sistemik olarak iletilebilmelerini sağlarlar.
Mevcut çalışma için araştırmacılar, interferon-gammaya maruz bırakılan ilik kökenli dendritik hücrelerden ekzosomlar ürettiler. Bu ekzosomlar özellikle miR-219 adlı bir mikroRNA molekülü açısından zengindi. Deneyler, miR-219'un anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip olduğunu ileri sürdü. Kraig, miR-219'un sonraki çalışmalardaki faydalı etkilerden sorumlu temel bileşen olduğuna inandığını söyledi; uyarılmamış dendritik hücrelerden salınan ekzosomlarda çok daha az belirgindi.
Araştırmacılar, in vitro sıçan hipokampal dilimlerine uygulanan interferon-gama ile uyarılan dendritik hücrelerden elde edilen ekzosomların, oligodendrosit progenitör hücrelerinin olgun oligodendrositlere farklılaşmasını desteklediğini buldular.
Bu modelde ekzosomlar aynı zamanda oksidatif toleransı da artırarak oksidan molekül menadionun uygulanmasından sonra glutatyon üretimini artırdı.
Canlı sıçanlara intranazal uygulama, sadece floromiyelin boyamada önemli bir artışa yol açmakla kalmadı, aynı zamanda miyelin bazik proteininin (miyelin öncüsü) immün boyamasında plaseboya göre %40 oranında artışa ( P = 0,011) ve kurban edildikten sonra beyin korteksindeki miyelin konsantrasyonlarında benzer bir artışa ( P = 0,019) yol açtı.
Kraig, araştırmadaki gelecekteki adımların yalnızca seçilmiş mikroRNA türlerini içeren ekzosomlar geliştirmeyi içereceğini söyledi. Ayrıca grubunun
Birincil kaynak: Society for NeuroscienceKaynak referansı: Pusic A, ve diğerleri “IFN-gamma ile uyarılan dendritik hücre ekzosomları remiyelinizasyon için bir tedavi yöntemi olarak” SFN 2013; Özet 812.02.
New Therapy for MS on Horizon?
Stimulating dendritic cells with interferon-gamma caused them to release exosomes that promoted neuronal myelination in vitro and in live rats, offering a potential therapy for advanced multiple sclerosis, a researcher said here.
In the key experiment, intranasal administration of the exosomes to rats boosted fluoromyelin staining intensity, a measure of myelin content in nerve tissue, by about 50-fold (P<0.001) after 3 days compared with animals treated with a placebo nasal spray, said Richard Kraig, MD, PhD, of the University of Chicago.
Other measures of myelin generation were also increased with the exosome treatment, he said at a press conference held prior to a formal presentation at the Society for Neuroscience’s annual meeting.
However, considerably more animal research needs to be conducted before an exosome-based therapy for MS could be tested clinically, Kraig said. He estimated that the approach could be ready for a phase I trial in 2018.
Effective treatments for primary and secondary progressive MS are widely thought to require remyelination of damaged neurons; such treatments do not currently exist and are the chief unmet meed in MS.
A type of brain cells called oligodendrocytes are capable of replacing lost myelin in neurons, but they grow less active with aging and, without some kind of artificial enhancement, are ineffective countering the effects of progressive MS.
Kraig and colleagues have focused on exosomes as one way to boost oligodendrocyte activity. These are small vesicles containing a cocktail of proteins, messenger RNA, and microRNA species, which are released from many different cell types.
Exosomes are non-antigenic and nontoxic, making them a safe vehicle for delivering therapeutic molecules, Kraig said. They also cross the blood-brain barrier readily, allowing them to be delivered systemically.
For the current study, the researchers generated exosomes from marrow-derived dendritic cells exposed to interferon-gamma. These exosomes were especially rich in a microRNA molecule called miR-219. Experiments suggested that miR-219 had anti-inflammatory and antioxidant properties. Kraig said he believed that miR-219 was the key ingredient responsible for the beneficial effects in the subsequent studies; it was much less prominent in exosomes released from unstimulated dendritic cells.
Applied to rat hippocampal slices in vitro, the exosomes from interferon-gamma-stimulated dendritic cells promoted differentiation of oligodendrocyte progenitor cells into mature oligodendrocytes, the researchers found.
The exosomes also increased oxidative tolerance in this model, boosting production of glutathione after administration of the oxidant molecule menadione.
Intranasal administration to live rats led not only to dramatically increased fluoromyelin staining, but also to increased immunostaining of myelin basic protein (a myelin precursor) by 40% relative to placebo (P=0.011), and to a similar increase in concentrations of myelin in the brain cortex after sacrifice (P=0.019).
Kraig said future steps in the research would include developing exosomes containing only selected microRNA species. He also said his group
Primary source: Society for NeuroscienceSource reference: Pusic A, et al “IFN-gamma stimulated dendritic cell exosomes as a therapeutic for remyelination” SFN 2013; Abstract 812.02.
Comments